Бог святий. Ми звикли чути і вимовляти ці слова. Але через цю звичність, а також з цілого ряду інших причин від нас часто втікає все їх приголомшливе значення. Слово «святий» сьогодні ми розуміємо, як правило, в етичному сенсі. «Святий» в нашому повсякденному сприйнятті – означає «морально досконалий», «хороший». Однак початкове, біблійне значення цього слова принципово інше. «Святий» споконвічно означає: зовсім інший, який не належить цьому світу, потойбічний, незбагненний.

Уже від самих цих слів віє чимось, що сковує душу. Святе вселяє хвилювання, навіть жах, але в той же час нездоланно тягне до себе. Ось цей змішаний із захопленням жах перед незбагненною величчю і абсолютною інакшістю Бога (а не просто, як це часто говорять в популярних проповідях, простий і зрозумілий страх перед покаранням за гріх або щось подібне) і називається в Писанні благоговінням або «страхом Божим» .

Бог святий. Це означає, що Він викликає в нас такі глибокі та інтенсивні почуття страху і потягу до Нього. Не випадково в Біблії при описі богоявлений в більшості випадків описується, що людина відчуває смертельний жах. Мойсей в страху закриває свої очі перед неопалимим кущем. Ісая в храмі вигукує: «Горе мені!». Петро в човні молить Ісуса: «Вийди від мене, Господи!» … Перелік таких прикладів можна продовжувати і далі.

Видіння пророка Ісаї

Щоб трохи краще зрозуміти це почуття, можна згадати про «страшилки», якими діти з величезним задоволенням (!) лякають один одного в темряві або про сучасні «фільми жахів», що показують нам неймовірних монстрів. Зустріч з Богом, зіткнення з Божественним, повинні народжувати в людині нескінченно сильніший страх перед таємничістю, незбагненністю і величчю Господа. ливо, ви пам’ятаєте розповіді про те, як Лютер, коли він ще був ченцем, служив свою першу месу. Тоді він від жаху перед священнодійством, перед Таїнством Причастя мало не втік від вівтаря. Бог святий – це не означає, що Він досконалий в моральному сенсі і ніколи не робить нічого поганого. Значення цих слів набагато глибше.

Вони кажуть про те, що Бог таємничий, абсолютно недоступний для нашого розуму, володіє нескінченною величчю і при цьому абсолютно нам непідконтрольний. Ми, безсилі і нечисті, стоїмо перед цією незбагненною і нескінченної міццю Божественного. «Свят, свят, свят Господь!» – ось єдині слова, які можуть адекватно описати почуття людини в такій ситуації.

Але святим ми традиційно називаємо не лише Бога. Святими в нашому сприйнятті можуть бути і певні речі. І тут слово «святий» або «священний» не означає бездоганного досконалості.

«Святий» або «священний» означає «той, що належить Богу», відокремлений для Бога. Саме тому до священних предметів (наприклад, елементів церковного оздоблення, примірників Святого Письма) відносяться по-особливому. Зрозуміло, для нас, лютеран, найсвятішим є не речі, а Слово Євангелія, що проголошується в Церкві через усну проповідь і Таїнства. Тому до надмірного шанування ікон, інших священних зображень або мощей (реліквій), характерному для православ’я або католицтва, ми ставимося стримано або навіть критично. Однак зрозуміти почуття віруючих цих Церков нам не повинно бути складно.

Окремо слід сказати про шанування святих. Невірно стверджувати, що в лютеранстві воно відсутнє. Просто наше шанування виражається не в молитовному зверненні до святих, а в інших формах, перш за все в спогаді про них, в роздумі про їх життя. Знову ж і тут слово «святий» не означає, що ця людина була бездоганна у всіх відносинах. Воно означає, що через його особистість, через його життя Бог по-особливому проявив Себе, явив нам, відкрив нам щось особливе. Коли шанувальники будь-якого великого письменника, наприклад, приходять в його музей і бачать там перо, яким той написав один зі своїх знаменитих творів, то вони неминуче відчувають особливе благоговіння. Не тому, що це перо за своїми якостями набагато краще за інших (можливо, це було найпростіше перо) і не тому, що воно найкраще збереглося (можливо, у нас є інші предмети з тієї епохи, які набагато краще збереглися), а тому, що його тримав в руках той самий письменник. Таким же чином, розмірковуючи про будь-якому святому, ми відчуваємо особливе благоговіння, але не тому, що він був ідеальною людиною (він цілком міг багато в чому помилятися і не завжди поводився правильно), а тому що Бог по особливому тримав його життя в Своїх руках.

Зрозуміло, що особливо побожне ставлення у нас складається до біблійних персонажів, до тих людей, що були оголошені святими і шанувалися в древній Церкві, до багатьох святих, шанованим в сучасних братських Церквах.

Святий Августин

По-особливому ми ставимося до багатьох отців Реформації і до деяких протестантських церковних діячів пізніших епох. Ми уважно вивчаємо їх біографії, присвячуємо їм твори літератури і мистецтва, називаємо їх ім’ям церковні будівлі. Проте, в лютеранстві відсутня офіційна канонізація святих. У ній немає ніякої необхідності. Адже справа не в офіційно оголошеному статусі, а в живому відношенні нащадків до тієї чи іншої людини. А це відношення може у різних поколінь бути різним або відрізнятися у різних людей.

І, нарешті, Новий Завіт святими іменує всіх віруючих. І це не самозвеличення. Ми святі не в тому сенсі, що досягли якихось висот досконалості і є абсолютно доброчесними, а тому що Бог виправдав нас, прийняв нас у Своє спілкування, омив нас кров’ю Ісуса Христа. Ми, як і раніше, грішники, але грішники, залучені в сферу Святого, грішники святі.

Ми святі не самі по собі, а святістю Ісуса Христа. Це неймовірний дар Божий: ми стаємо причетні до Його святості, тій найстрашнішої і привабливої, таємничої і величної святості, про яку йшлося на початку цього матеріалу.

Антон Тихоміров, пастор, ректор Теологічної семінарії ЄЛЦ