І вийшов інший кінь — червоний. А тому, хто на ньому сидів, дано було забрати мир із землі, щоб убивали одне одного, і дано йому великий меч. …  ось — чорний кінь. А той, хто сидів на ньому, мав у своїй руці вагу. … ось — кінь блідий. А той, хто сидів на ньому, мав ім’я — Смерть. І Ад ішов слідом за ним; і дано їм владу над четвертою частиною землі, щоб убивати мечем і голодом, моровицею і земними звірами. (Об’явл 6:4-8 УБТ).

Подібні уривки зі Священного Писання лякають. Образи вершників, що несуть за собою війни, голод та епідемії можуть викликати страх і тривогу у тих, хто їх читає. Якщо уважно читати Книгу Об’явлення, то можна помітити, що вона має циклічну структуру, а цей уривок описує не якісь конкретні події, а говорить про те, що війни, голод та епідемії супроводжуватимуть людство до кінця сучасної історії. Наша країна за короткий період незалежності пережила досвід економічних криз, продовжує переживати війну, і в цьому році зіткнулася із загрозою епідемії коронавируса COVID-19.

Але Книга Об’явлення написана не для того, щоб налякати тих, хто її читає, а для того, щоб зміцнити віру християн на тлі гонінь і катастроф. Тому я закликаю членів НЄЛЦУ і всіх християн не піддаватися страху і паніці, проте серйозно поставитися до загрози, яка вже стала реальністю.

По-перше, не ставтеся до загрози епідемії та введення захисних заходів, покликаних не дати вірусу швидко поширитися, як до чиєїсь змови або «мильній бульбашці». Звичайно, завжди будуть люди, які спробують отримати максимальну вигоду з кризи, пов’язаної поширенням хвороби, але це є наслідком, а не причиною превентивних заходів. Дуже прошу не поширювати чутки і інформацію з сумнівних джерел про «теорії змови», що стоїть за епідемією коронавируса. Тим самим, Ви збережете і свою репутацію і, можливо, життя і здоров’я ваших близьких.

По-друге, хочу застерегти від того, щоб нагнітати паніку і самому перебувати в постійному стресі. Більшість новин про епідемію коронавирусу, з якими ми зустрічаємося, можуть вводити нас в тривожний стан, але не варто йому піддаватися, особливо скуповуючи медичні маски, продукти і предмети першої необхідності у великих кількостях. Тим самим ви створюєте зайвий ажіотаж і можете позбавити доступу тих, хто буде мати потребу в них набагато гостріше.

По-третє, прошу з розумінням ставитися до заходів карантину і уважно дотримуватися рекомендацій щодо профілактики зараження коронавірусом, з якими можете ознайомитися тут. Новий коронавірус небезпечний, але виліковний. Проте, варто вжити всіх розумних зусиль, щоб захистити від хвороби себе і своїх близьких.

Книга Об’явлення містить безліч страшних описів лих, але вона закінчується обітницею перемоги Христа і Церкви, а також Нового Світу, де Бог «обітре кожну сльозу з їхніх очей, і більше не буде смерті, ні страждань, ні голосіння, ні болю». (Об’явл 21: 4 УБТ).

Хочу закликати тримати в фокусі обітниці Євангелія і приєднатися до молитви Всесвітньої Лютеранської Федерації в зв’язку з поширенням вірусу COVID-19:

О Боже, наш Цілителю, даруй милість всьому людству, що знаходиться в сум’ятті і обтяжене хворобою і страхом. Почуй нас, о Боже! Вислухай нашу молитву.

По мірі поширення коронавірусу по всій землі, прийди нам на допомогу, зціли хворих, підтримай і збережи їх сім’ї від зараження. Почуй нас, о Боже! Вислухай нашу молитву.

Даруй нам Твій дух любові і самодисципліни, щоб ми могли об’єднатися в роботі над контролем і перемогою над коронавірусом. Почуй нас, о Боже! Вислухай нашу молитву.

Допоможи нам бути пильними, уважними і активно вживати заходів до запобігання всіх хвороб, малярії, денге, ВІЛ та СНІД, і іншіх [можуть бути названі вголос або про себе] … які заподіюють страждання і смерть багатьох людей. Почуй нас, о Боже! Вислухай нашу молитву.

Зціли наш егоїзм і байдужість, через які ми починаємо переживати тільки тоді, коли вірус загрожує безпосередньо нам. Відкрий нам шлях подолання боязкості і страху, через які нам дуже легко ігнорувати свого ближнього. Почуй нас, о Боже! Вислухай нашу молитву.

Зміцни і підбадьор всіх, хто працює в службах охорони здоров’я та медицини: персонал по догляду за хворими, медсестер, лікарів і всіх тих, хто присвячує себе турботі про хворих і їхні сім’ї. Почуй нас, о Боже! Вислухай нашу молитву.

Надихни, дай розуміння і надію всім дослідникам, що працюють над створенням вакцини. Почуй нас, о Боже! Вислухай нашу молитву.

Підтримай всіх працівників і підприємців, які втрачають свої кошти через карантини, закриття кордонів і інших обмеження … захисти і збережи тих, хто в поїздці. Почуй нас, о Боже! Вислухай нашу молитву.

Направляй керівників країн, щоб вони говорили правду, зупиняли поширення неправдивої інформації та діяли справедливо, для того щоб вся ваша сім’я могла пережити зцілення. Почуй нас, о Боже! Вислухай нашу молитву.

Зціли наш світ, наші тіла, зміцни наші серця і розум, і серед цього хвилювання, дай нам надію і мир. Почуй нас, о Боже! Вислухай нашу молитву.

Прийми в свої ніжні обійми тих, хто вже помер і помре сьогодні. Утіш їх близьких в їх горе. Почуй нас, о Боже! Вислухай нашу молитву.

Згадай всю Твою родину, весь людський рід і все Твоє творіння, в Твоїй любові. Амінь!

Павло Шварц, єпископ НЄЛЦУ