Єпископ НЄЛЦУ Павло Шварц підписав Заяву християн щодо ролі науки під час пандемії. Вона складена за ініціативою організації BioLogos, засновником якої є Френсіс Коллінз – видатний вчений-біолог. Він є віруючим євангельським християнином та очолює Національний Інститут Охорони Здоров’я в США. Місія полягає BioLogos в тому, щоб запросити Церкву та світ побачити гармонію між наукою та біблійною вірою.

Заява була складена на противагу безвідповідальній позиції деяких християнських кіл щодо коронавірусної хвороби і поширенню конспірологічних теорій.  Попри те, що вона була написана в першу чергу в американському контексті, головний меседж актуальний як для України, так і для інших країн. Переклад тексту Заяви наведений нижче.

Заява була підписана Френсісом Коллінзом, Філіппом Янсі, Николасом Томасом Райтом, Хусто Гонзалесом, Кевіном Ванхузером, відомими вченими, теологами, лідерами церков і християнських організацій, а також іншими небайдужими християнами. На початок вересня зібрано більш ніж 6000 підписів. Підписати заяву можна за посиланням: https://statement.biologos.org/

Заява християн щодо ролі науки під час пандемії

Ми, що нижче підписалися, об’єднані християнською вірою, підтримуємо авторитет Божого Слова та вважаємо науку інструментом для кращого розуміння створеного Богом світу. Ми закликаємо всіх християн дотримуватись порад експертів з охорони здоров’я та підтримувати науковців, які проводять важливі біомедичні дослідження вірусу COVID-19.

Ми глибоко стурбовані поляризацією та політизацією науки в громадському просторі, коли життя багатьох людей знаходяться під загрозою. Слово «наука» перетворилось на зброю у культурних війнах. Науковців вважають за ворогів, результати їхніх досліджень ігнорують, в той час як теорії змови знаходять все ширше розповсюдження. Прикро, що християни також можуть бути схильними до цих тенденцій. Розважливі християни мають право не погоджуватись з політикою реагування на загрозу коронавірусної хвороби, але жоден з нас не може ігнорувати чіткі і зрозумілі наукові докази.

Прийнятним є скептицизм християн щодо заяв науковців стосовно тем, які знаходяться поза межами їх професійної компетенції. Ми рішуче відхиляємо наукові заяви, що так чи інакше заперечують існування Бога і називають віру марновірством. Такі заяви стосуються речей, які наука неспроможна дослідити. Ми з великим жалем згадуємо часи зловживань наукою та медициною для здійснення таких звірств, як расистські експерименти в Таскігі (експеримент з вивчення захворювання сифілісом, детальніше по нього можна прочитати тут – ред.) Але християни мають слухати науковців та лікарів, коли ті говорять про речі, що знаходяться в межах їхньої компетенції, особливо коли від цього залежать життя мільйонів людей.

Біблія вчить тому, що Бог дивовижно і пречудово створив наші тіла (Псалом 138:14). Тому ті, хто здійснює біомедичні дослідження людського тіла, вивчають витвір самого Бога. Науковці вивчають факти про вірус, наше тіло, лікування та вакцини. Як християни, ми знаємо що вся істина, включаючи наукову, походить від Бога.

Бог може творити чудеса зцілення, але Він також використовує з цією метою лікарів та науковців. До відкриття вакцини Джонасом Салком, щорічно від поліомієліту помирало 350 000 людей, більшість з них – діти. Християни, які працюють в галузі біомедичних наук, такі як Доктор Френсіс Коллінз, вбачають в своїй роботі продовження служіння зцілення Ісуса (Матвія 15:30). Звернення до медичного лікування не є ознакою слабкості віри в Бога, а вдячним прийняттям Божих дарів.

Науковці всіх віросповідань, які працюють в багатьох університетах та дослідницьких інститутах, наполегливо працюють заради боротьби з вірусом COVID-19, включаючи Національний інститут охорони здоров’я та Центри з контролю та профілактики захворювань (в Україні цю функцію виконую Національна служба здоров’я – ред.) Багато науковців полишили власні програми досліджень, щоб присвятити себе вивченню того, як функціонує вірус, як він розповсюджується, як можна його вилікувати, і які вакцини будуть для цього безпечними та водночас ефективними. Під час прогресування пандемії експерти ділились своїми знаннями в режимі реального часу, що призвело до певних непорозумінь. На початку пандемії вони не радили громадськості носити маски, бо це могло спричинити їх нестачу для медичних працівників, але пізніше експерти змінили цю пораду у зв’язку з новою інформацією. Такі виправлення не є ознакою слабкості або ненадійності. Вони свідчать про наукову практику та чесність. Їхні найголовніші наукові попередження виявились такими, що мають сенс: науковці стверджували, що розпорядження залишатись вдома зменшить кількість захворювань, і, на щастя, ці заходи допомогли. Науковці прогнозували, що якщо закінчити карантин зарано, це збільшить кількість випадків захворювання, що і сталось.

Науковці не є всезнаючими і можуть мати упередження, як і всі ми. Саме тому процес наукового дослідження має закладені кроки тестування, перевірки та оцінки результатів науковою спільнотою. В той час, як окрема особа може мати певні упередження, спільнота активно піддає критиці праці один одного, щоб мінімізувати можливі упередження та похибки задля досягнення консенсусу щодо інформації, яку вони презентуватимуть. Цей процес не є досконалим, завжди можна знайти незгодних, але співпраця науковців є набагато більш достовірною, ніжтеорія однієї особи, викладена на YouTube. Науковці повідомляють про ті випадки, коли консенсус не є безперечним, щоб не перебільшити значення зроблених висновків. Отже, коли доктор Фаучі, провідний експерт з інфекційних захворювань в США, розповідає про те, що науковці дізнались про це інфекційне захворювання, до нього варто дослухатись.

Однак, щоб приймати правильні рішення необхідно дещо більше, ніж просто наука. Апелювання до «науки» не може бути єдиним підґрунтям для визначення політики реагування; необхідно урахувати багато інших факторів. Економічні збитки та соціальні труднощі спричинені пандемією є болісними, і розважливі християни можуть не погоджуватись з тим, як врівноважується задоволення потреб економіки та здоров’я населення. Ще більш чутливою для нас є тема впливу карантинних заходів на церковні зібрання.

Коли церкви відкриватимуться знову, християнам необхідно знайти рівновагу між Господнім покликом збиратись разом та Його покликом захищати вразливих. Для таких рішень нам потрібно дещо більше, ніж наука; нам потрібна біблійна віра, щоб бути мудрими та досвідченими (Якова 3:13-18). Під час інших пандемій впродовж історії християни продемонстрували, що віра – це те, що спонукає нас до милосердя хворим, дітям, літнім та вразливим, коли ми виконуємо Христову заповідь піклуватись про найменших цих (Матвія 25:31-36). Наша віра закликає нас пожертвувати собою заради інших та прийняти тимчасові обмеження наших свобод, через те, щоми маємо незмінну та повну свободу у Христі (Євреїв 10:34). Наша віра допомагає нам бути смиренними та терплячими, обговорюючи спірні питання (Ефесян 4:2-3). Саме наша віра, а не наука, долає страх та дає надію. Бог — наш захист і сила, допомога в бідах, які нас міцно обсіли. (Псалом 45:2).

Отже, через нашу віру в Ісуса Христа, ми приймаємо рішення:

Носити маски в приміщеннях, де є скупчення людей, та дотримуватись інших правил фізичного дистанціювання, сформульованих міністерством охорони здоров’я (1 Петра 2:13-17), за винятком тих випадків, коли існують протипоказання за станом здоров’я. Так, носити маску може бути незручно та ніяково, але доведено, що маски знижують вірогідність передачі захворювання іншим. Правила щодо носіння маски не є спробою забрати нашу свободу, це нагода виконати заповідь Ісуса любити ближнього, як самого себе (Луки 6:31).

Пройти вакцинацію проти вірусу COVID-19 за призначенням лікаря, коли з’явиться ефективна та безпечна вакцина. Для вироблення колективного імунітету необхідно вакцинувати велику частку населення, що також захистить людей із проблемами імунної системи та тих, хто не може бути вакцинований через певні протипоказання. Вакцинація – це дар Бога для запобігання захворюванню не тільки для нас, але й дня найуразливіших серед нас (Матвія 25:31-36).

Спростовувати неправдиву інформацію та конспірологічні теорії, зіштовхуючись із ними в наших соціальних медіа та громадах. Християни покликані любити істину; нам не слід хитатись під впливом неправди (1 Коринтян 13:6). Ми активно підтримуватимемо розповсюдження наукової та медичної інформації з надійних джерел, що до якої існує консенсус, і використовувати цю інформацію, приймаючи рішення в наших родинах, церквах, школах та на робочих місцях.

Працювати заради досягнення справедливості для спільнот, серед яких відмічається найбільша кількість померлих від COVID-19. Християни покликані з мужністю боротись за справедливість (Міхея 6:8). Ми маємо бути найменш байдужими до бідних та вразливих. Соціальними групами, які найбільше постраждали від епідемії є літні люди в домах догляду, національні меншини, які продовжують відчувати дискримінацію в сфері охорони здоров’я.

Молитва

Ми молимось, щоб Бог зцілив мільйони хворих, втішив тисячі родин, що переживають скорботу, та дав мудрості тим, хто має приймати рішення на державному рівні. Ми молимось, щоб Бог підтримував науковців у сфері біомедицини та охорони здоров’я, які працюють над розробкою протоколів лікування і безпечної та ефективної вакцини. Ми молимось, щоб Бог захистив медсестер, лікарів та всіх працівників системи охорони здоров’я, які борються з вірусом COVID-19, піклуючись про своїх пацієнтів та спільноту. Ми також молимось, щоб Бог благословив наші міста та народ і дарував кожному справедливість та процвітання (Єремії 29:7). Амінь!