Трагедії можуть об’єднувати людей і спрямовувати їх на спільну справу служіння ближньому. Війна з Україною, яка розв’язана путінським режимом вісім років тому і яка стала широкомасштабною в лютому, призвела до жахливих за масштабами руйнувань, людських жертв і хвиль біженців із зони бойових дій. Хоча сили оборони України впевнено протистоять агресору, а уряд, місцеві органи влади, комунальні служби та бізнес роблять все, що в їх силах, щоб підтримувати порядок та наявність всього необхідного в тилу, зрозуміло, що в умовах війни суспільство не може функціонувати як раніше. І це створює нові, іноді дуже несподівані можливості для співпраці.

З самого початку гострої фази війни НЄЛЦУ та її громади прагнули використовувати свої ресурси та міжнародні контакти для того, щоби служити постраждалим жителям України в нових умовах. Список усіх людей та організацій, хто надав нам допомогу пожертвуваннями, гуманітарними вантажами, розміщенням біженців за кордоном, а також молитовною, інформаційною та дипломатичною підтримкою величезний. Про деякі акції ми вже писали, ще більше історій чекають на освітлення, але на жаль потреба допомоги з часом лише продовжує наростати. Через це мережа партнерських контактів розширюється.

Братська реформатська громада Святого Андрія у селі Підгайчики Івано-Франківської області стала одним із місць розміщення вимушених переселенців із зони активних бойових дій, насамперед із Києва та околиць. При громаді розмістили частину безпритульних підопічних служіння Дом Милосердя. Значну гуманітарну допомогу, що дозволяє громаді приймати переселенців, надала Сілезька євангелічна Церква Аугсбурзького Віросповідання (Чехія). Частина цієї допомоги була роздана нужденним людям у Підгайчиках та околицях, а частина передана до Києва та Київської області, зокрема в Бучі і Ірпені і розповсюджена за допомогою працівників Дома Милосердя..

У харківській громаді Святого Вознесіння, полтавській громаді Примирення та громаді міста Кременчук Полтавської області відкрилися пункти надання гуманітарної допомоги переселенцям із зони бойових дій та тим, хто перебуває у складних життєвих обставинах. Це стало можливим за підтримки фонду Діаконія при Євангелічній Церкві Аусбурзького віросповідання у Польщі, а також польського відділення протестантської гілки ордена Св. Іоанна, яке надало необхідні ліки.

В Одеському регіоні давно практикується співпраця зі світськими організаціями та органами влади для надання соціальної допомоги. Общини регіону зібрали значну кількість одягу та передали його органам соціального захисту у селі Йосипівка Одеського району.

Речі, зібрані для Йосиповки

Несподівану допомогу громаді Святого Павла надав швейцарець Штефан Томан. Він закупив та привіз продукти та засоби особистої гігієни, самостійно проїхавши довгий шлях на особистому автомобілі.

Пастор Олександр Гросс та Штефан Томан

Пізніше великий гуманітарний вантаж з Європи, зібраний силами організації European foundation for Ukraine, що включав продукти, засоби гігієни та ліки, був розміщений у приміщеннях Церковного Центру Святого Павла. Частина гуманітарного вантажу розподілена як продуктових наборів серед нужденних, частина буде передана силам оборони.

Склад гуманітарної допомоги в будівлі Церковного Центру Святого Павла

Ми вдячні Богові, що Він відкриває нам нові можливості для співпраці заради служіння ближнім. Ми вдячні всім, хто жертвує фінанси, витрачає час на закупівлю та доставку необхідних товарів, а також усім, хто молиться за нас та поширює правдиву інформацію про те, що відбувається в Україні.

Душа, яка благословляє, насичена буде, а хто поїть інших, напоєний буде і він. (Пр.11:25)