Римлян 15:13: «Бог же надії нехай наповнить вас усякою радістю і миром у вірі, щоб ви силою Святого Духа збагатилися надією».

“Різдво” Свінт Сантай, М’янма

Дорогі сестри та брати у Христі,

Приміть мої вітання радості та миру, вкорінених в надії – традиційні дари, які ми бажаємо один одному в цю благословенну різдвяну пору.

Однак, як важко буває відчувати радість та мир в ці часи непевності, коли нові варіанти Коронавірусу продовжують кидати тінь на наші довгоочікувані врочисті святкування. Як важко бути радісним, коли наші робочі місця та заробіток під загрозою. Як важко знайти мир в нашому серці, коли ми стикаємось з насильством та руйнуванням, коли наш розум наповняє тривога про майбутнє!

Для багатьох з нас заходи боротьби з пандемією минулого року обмежили фізичний контакт із колегами, родинами та друзями. Вони змусили нас переосмислити свої пріоритети та переглянути своє трудове життя. Деякого обмеження навчили бути добрішими, не такими сконцентрованими на собі та трохи більш уважними до ближніх у нужді. Вони змусили нас сповільнити темп, відкрити наново людей та місця, які нас оточують та виділити більше часу молитві, роздумам чи більш збалансованому життю.

Іншим пандемія спричинила небачені раніше труднощі та біль. Рекордно високою є  кількість чоловіків, жінок та особливо молодих людей, які стикаються із проблемами в сфері психічного здоров’я. Кількість випадків домашнього насилля та вбивств жінок зросла в більшості країн, через те, що не маючи змоги знайти рятівний прихисток в притулках, які були змушені зачинити свої двері, жінки та дівчата залишилися ізольованими вдома із членами їх родин, які вчиняли проти них насильницькі дії.

Читаючи слова Апостола Павла першим християнам в Римі, ми пам’ятаємо, що вони також жили в важкі часи. Апостол нагадує їм, що Бог є джерелом усякої надії, а їх самих покликано довіряти силі Святого Духа, здатного змінити їх життя із середини.

Продовжуючи рухатися в напрямку наступної Асамблеї ВЛФ в Польщі в 2023 р., зосередженої на темі «Одне Тіло, один Дух, одна надія», ми також досліджуватимемо шляхи творення, примирення та оновлення нас Святим Духом посеред труднощів, з якими ми стикаємось сьогодні.

І завершуючи нашу адвентську вігілію, ми збираємося навколо ясел, щоб стати свідками народження Немовляти в Віфлеємі та згадати, що це Дитя, яке лежить у яслах є також Богом надії та Князем миру. Коли ми бажатимемо один одному радісного Різдва, давайте поновимо нашу надію на силу Творця – Того, хто зійшов на землю, щоб розділити із нами наші людські переживання. Приєднуючись до хору янголів в молитві за мир на землі, подвоїмо наші власні зусилля задля досягнення примирення, гідності та надії для всіх людей в нашому сьогоднішньому світі. Нехай Вас наповнює радість та мир Божий у Христі Ісусі, нашому Господеві. Щасливого Різдва!

Архієпископ д-р Панті Філібус Муса,

Президент Всесвітньої лютеранської федерації