Звичка очікувати Різдво

Потреба в Адвенті — у можливості пам’ятати про справжню причину Різдва — сьогодні гостра, як ніколи раніше, адже наше суспільство стає все більш світським. З кожним роком нам потрібно все більше бадьоритися і непохитно, наполегливо нагадувати собі, своїм дітям і своїй церкві, в чому істинний дух і зміст Різдва.

Святкові звички

За природою кожен із нас — людина звички. Такими нас зробив не гріх, а сам Бог за своїм благим задумом. Хороші звички допомагають нам досягати успіху в житті завдяки тому, що ми налаштовуємо свою підсвідомість на виконання багатьох повторюваних дій і тим самим спрямовуємо свою обмежену увагу і усвідомлені наміри на інші справи.

Звичайно, гріх псує навіть наші звички. Однак одне з важливих наслідків практичного викуплення і святості полягає в тому, що завдяки силі Євангелія і Духа Святого ми згодом можемо формувати нові звички — звички святості та спілкування, щоденні звички прислухатися до Божого голосу у Його Слові та розмовляти з Ним у молитві, а також щотижневі звички збиратися як єдине Тіло Христове на поклоніння Богові.

Звички бувають не лише щоденні та щотижневі, а й щорічні. Бог створив різні пори року (Бут. 1:14). І нас Він створив так, щоб ми відчували щось глибоко всередині, коли наступають перші весняні дні, коли щиро гріє літнє сонце, коли приходить затишна осінь і випадає перший сніг взимку. А для християн грудень вже давно пов’язаний із народженням Спасителя, коли майже весь місяць ми очікуємо на одне з двох найважливіших свят. Цей час і називається Адвентом.

Час очікування

Сьогодні ми часто втрачаємо саме цю суттєву роль Адвента – це час очікування. Коли ми готуємося святкувати Великдень, час Великого посту закликає нас повністю присвятити своє життя Богові і розмірковувати про останній тиждень життя Ісуса на землі, особливо про Його смерть у Страсну п’ятницю і про славне воскресіння. Адвент, у свою чергу, наголошує на терплячому очікуванні.

Щороку, готуючись святкувати явлення Бога в людському тілі, ми згадуємо, як Божий народ століттями чекав обіцяного Месію та Його визволення. У них були Божі обітниці: «насіння дружини», яке мало вразити змія в голову (Бут. 3:15; Рим. 16:20), пророк, як Мойсей (Втор. 18:15, 18; Дії 3:22) , 7:37), священик, який перевершить чин першого завіту (Пс. 110:4; Євр. 5: 4-6, 7: 11-17), Син Давидів і спадкоємець його престолу (Іс. 9:7; Мт. 1:1, 22:42), більший за Давида, і його Господь (Пс. 110:1). Століттями Божий народ чекав.

І він не отримав обіцяного, бо Бог передбачив про нас щось найкраще (Євр. 11:39, 40). Ми живемо у вік Месії. Христос прийшов і став кульмінацією людської історії, явивши нам Отця та Його задум. І все ж для нас корисно відчути те саме очікування Божого стародавнього народу, щоб гідно оцінити, що сьогодні є у нас у Христі.

Адвент змінить вас

Божий добрий і сильний дар звички вчить нас важливій істині про Адвент: свята не тільки наповнюють наші дні веселощами, а животи смачною їжею, а й формують наші душі, чи то на добро, чи то на зло.

Всі довкола готуються до свята, і цей час не пролетить для вас надаремно. Протягом грудня, ви ставатимете або як Скрудж (персонаж різдвяного оповідання Чарлза Дікенса «Різдвяна пісня – ред.), або як пастухи, які славили і хвалили Бога (Лк. 2:20). До 25 грудня ви вже будете іншими, нехай зовсім небагато, але трохи більше як Ірод або як волхви, які «раділи дуже великою радістю» (Мф. 2:10).

Адвент змінить вас. Ви вже не будете колишніми. Чи будете ви ближче до Христа до 25 грудня чи далі від Нього? Чи стане ваше серце трохи м’якшим або затверділим? Чи потьмяніє образ Христа у ваших очах, чи ви побачите Його ще ясніше, ще яскравіше? Чи будете ви знати Ісуса краще і радіти Йому сильніше?

Прийдіть вклонитися

Давайте дотримаємося Адвента не для показу, а проживемо цей час з вірою (Рим. 14:23), як Божий народ, заради Христової слави і нашої радості в Ньому. Будемо разом захоплюватися Його досконалостями: Він і Бог, і людина, Він святий і народжений дівою, Він тримає весь світ словом сили Своєї і лежить запеленатий в яслах.

Давайте докладемо зусиль у ці дні, щоб ясніше розглянути Ісуса Христа і справді насолодитися днем ​​Його народження. Адже Він гідний наших найкращих звичок щороку, щотижня та кожного дня.

Девід Метіс, служіння Desiring God