Знову і знову виникає питання, чи може лютеранська доктрина виправдання все ще мати значення для нас сьогодні. На відміну від шістнадцятого століття, небагато людей сьогодні живуть у страху перед суворим вироком Бога, який не підлягає оскарженню. Питання про Божу благодать, за яку Лютер так довго боровся, вже не мучить нас і давно втратило визначальну роль у житті людини. Думка про те, що ми несемо відповідальність перед Богом і, отже, маємо визнати свою гріховність, і що ми можемо покладати свою надію лише на безумовне прощення Бога, тепер здається багатьом чимось, що затьмарює наше життя і заважає нам дивитися на світ позитивно. З цієї точки зору, подібний песимізм веде до безнадійного становища і потреби в Викупителі-Христі, тоді як насправді людство потребує порятунку від гнітючої ідеї про те, що йому потрібне спасіння.

Чимало християн навіть сумніваються в тому, чи достатньо цінується творіння Бога, коли так сильно підкреслюється людська гріховність. Інші критично запитують, чи не зневажає насправді відмова Лютера від активної людської участі в їхньому порятунку, людську свободу, ту саму свободу, яка є джерелом людської гідності. З цієї перспективи і питання Лютера, і його відповіді нам складно застосувати до сьогоднішнього дня.

Але люди, звичайно, як і раніше, живуть у страху за себе навіть сьогодні. Вони, як і раніше, прагнуть безумовного прийняття і так само як зіштовхуються зі страхом не задовольнити вимоги суспільства. Вони відчувають тиск як на роботі, так і у своєму домашньому та сімейному житті, і, хоча вони дуже стараються і роблять все, що в їх силах, в них, як і раніше, часто залишається почуття, що вони не виправдовують очікувань. Інші люди відчувають, що їхні таланти та здібності не визнаються і не використовуються належним чином, коли вони не можуть знайти роботу чи сприймаються суспільством як «неефективні» через свій вік, хворобу чи слабкість. Треті страждають через те, що бідність позбавляє їх можливості брати активну участь у житті суспільства або набувати для цього знання та навички. І є ті, хто почувається відчуженим через своє етнічне походження, стать чи спосіб життя. Прагнення бути прийнятим як особистість, яка має людську гідність, не менш сильна, ніж за часів Лютера.

Те саме стосується і провини. Сьогодні люди також живуть із почуттям провини, соромляться своєї поведінки та страждають від самобичування. Вони знають, що не можуть змінити те, що було зроблено, або зробити це краще, і прагнуть прощення і нового початку, навіть знаючи, що вони на це не заслуговують.

Часто можна почути, що «виправдання лише вірою» надто сильно фокусується на негативному досвіді гріховності та вини. Що воно надто однобічно і більше не відповідає тому, як сучасні люди ставляться до життя. Навіть християни сьогодні можуть відчувати себе більш відкритими, ніж за старих часів, для прагнення до земного щастя і розпізнавати у ньому відображення вічного спасіння. Однак це не повинно суперечити виправданню лише вірою. Відчуття щастя також включає розуміння того, що успіх і добробут залишаються поза нашим контролем, незважаючи на всі наші зусилля, і таким чином залишаються незаслуженим даром, що дає нам привід для радісної вдячності.

Таким чином, вчення про виправдання тільки вірою може, як і раніше, мати для нас значення, звільняючи нас, даючи нам полегшення і мужність. Доктрина може допомогти нам зрозуміти, що Бог приймає нас, безумовно. Бог уже прийняв нас, навіть до того, як ми зможемо щось зробити. Спасіння не продається! Бог поважає нас навіть тоді, коли ми не можемо знайти до себе жодної поваги. Бог пропонує гідність, навіть коли люди принижують та зневажають інших. Бог відкриває нові горизонти, коли ситуація видається безнадійною. Бог дає нам свободу діяти, коли ми у пригніченому стані. «Тільки вірою» може означати, що прийняття, гідність, втіха, нова надія – це подарунок. І, як і будь-який справжній подарунок, він є добровільним, непідвладним нашому контролю, і до нього не можна примусити і його не можна продавати. «Тільки вірою» – це послання, яке залишається важливим сьогодні: спасіння, нове та справжнє життя у вірі «не для продажу», нам не потрібно постійно перераховувати, чи достатньо у нас власного «капіталу», щоб купити його.

Наповнений страхом, Лютер запитав: “Як мені знайти милостивого Бога?” І він довго і вперто бився над цим питанням. Відповідь, яка зрештою виникла, проста і має велике значення сьогодні: нам не потрібно шукати цього Бога – ми вже маємо цього Бога!

Бернд Обердорфер, професор систематичного богослов’я та екуменізму в університеті Аугсбургу

з буклету Всесвітньої Лютеранської Федерації Salvation – not for sail