27 червня Німецька Євангелічно-Лютеранська громада с. Петродолинське урочистим богослужінням відсвяткувала своє повернення у церковне приміщення, яке було відібране в неї три роки тому. Що символічно, воно розпочалося в невеличкому «вагончику», який весь цей час слугував для неї домом: в ньому проводилися богослужіння, заняття недільної школи, засідання громади і т. і. Цей вагончик – свідок важких часів існування громади, і вихід з нього символічно розпочинає новий етап її служіння.

У відремонтованій залі для богослужінь не вистачало місця на лавках – тих, хто забажав розділити радість цього свята було так багато, що їм доводилося сидіти на стільцях в проходах, або навіть стояти увесь час літургії. Серед гостей були члени громад Новоградківки та Одеси, діти місцевої музичної школи, які влаштували для всіх присутніх концерт, представники місцевої влади та просто небайдужі жителі села.

Цікаво, що текстом для проповіді на неділю став уривок з 50-ї глави книги Буття, в якому йшлося про прощення Йосифом своїх братів, які продали його в рабство. Тому в проповіді пастор Олександр Гросс зробив особливий наголос на прощенні:

«Господь наш Ісус Христос прийшов у цей світ, щоб дати нам майбутнє. Майбутнє тут на землі і майбутнє в вічності. Це те, що подаровано нам Христом … Прощення – це те, що ми можемо зробити для тих людей, які чинили зло проти нас. Нехай Господь вирішуєя Сам. «Мені помста належить!». Це Його право. І Він знає, що і як краще всього зробити. Тому ми довіряємо Богові, радіємо з того, що Він повернув нам церкву і живемо далі, залишаючи всю злість і гіркоту, які ми пережили до цього дня».

З поверненням громаду привітали голова Великодальницької Об’єднанної территориальної громади Денис Ткаченко, староста села Петродолинське Олександр Глушенко, а також Олексій Келер – директор громадсько-наукової організації «Інститут етнічних досліджень». Після завершення богослужіння і концерту дітей музичної школи всі присутні були запрошені до святкового столу.

Фото – Олексій Келер